Plan zajęć

ROK AKADEMICKI 2016/2017

 

 

SEMESTR ZIMOWY 2016/2017

 

 

KOORDYNATOR PRZEDMIOTU: DR N. MED. K. KLAKLA

  • PROPEDEUTYKA ZDROWIA I CHOROBY

ZP I ROK I STOPNIA ST. S  WYKŁADY ; SEMINARIA

WSZYSTKIE ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W SZPITALU SPECJALISTYCZNYM NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 - KATEDRA I ODDZIAŁ KLINICZNY CHORÓB WEWNĘTRZNYCH WZP SUM W BYTOMIU BLOK V, II PIĘTRO

ZP II ROK I STOPNIA ST. E-LEARNING (PT-SOB) SPECJALNOŚĆ: ZARZĄDZANIE RYZYKIEM ZDROWOTNYM  ĆWICZENIA ; SEMINARIA

WSZYSTKIE ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W SZPITALU SPECJALISTYCZNYM NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 - KATEDRA I ODDZIAŁ KLINICZNY CHORÓB WEWNĘTRZNYCH WZP SUM W BYTOMIU BLOK V, II PIĘTRO

ZP II ROK I STOPNIA ST. S   WYKŁADY ; ĆWICZENIA ; SEMINARIA

WSZYSTKIE ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W SZPITALU SPECJALISTYCZNYM NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 - KATEDRA I ODDZIAŁ KLINICZNY CHORÓB WEWNĘTRZNYCH WZP SUM W BYTOMIU BLOK V, II PIĘTRO

 

KOORDYNATOR PRZEDMIOTU: DR N. MED. K. WILEMSKA-KUCHARZEWSKA

  • PODSTAWY ŻYWIENIA

D II ROK I STOPNIA ST. S  ĆWICZENIA; SEMINARIA

WSZYSTKIE ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W SZPITALU SPECJALISTYCZNYM NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 - KATEDRA I ODDZIAŁ KLINICZNY CHORÓB WEWNĘTRZNYCH WZP SUM W BYTOMIU BLOK V, II PIĘTRO

 

KOORDYNATOR PRZEDMIOTU: DR N. MED. E. FATYGA

  • ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

D II ROK II STOPNIA ST. SWYKŁADY ; SEMINARIA

WYKŁADY ODBYWAJĄ SIĘ W SALI WYKŁADOWEJ W BUDYNKU WZP SUM W BYTOMIU PRZY UL. PIEKARSKIEJ 18

SEMINARIA ODBYWAJĄ SIĘ W SALI DYDAKTYCZNEJ SZPITALA SPECJALISTYCZNEGO NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 – BLOK V, V PIĘTRO

D II ROK II STOPNIA ST. N  WYKŁADY; SEMINARIA

WYKŁADY ORAZ SEMINARIA ODBYWAJĄ SIĘ W SALI DYDAKTYCZNEJ SZPITALA SPECJALISTYCZNEGO NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 – BLOK V, V PIĘTRO

 

 KOORDYNATOR PRZEDMIOTU: DR. N. MED. A. BŁAŻELONIS

  • ŻYWIENIE KLINICZNE

D I ROK II STOPNIA ST. S   ĆWICZENIA

WSZYSTKIE ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W SZPITALU SPECJALISTYCZNYM NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 - KATEDRA I ODDZIAŁ KLINICZNY CHORÓB WEWNĘTRZNYCH WZP SUM W BYTOMIU BLOK V, II PIĘTRO

D I ROK II STOPNIA ST. N  WYKŁADYĆWICZENIA

WSZYSTKIE ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W SZPITALU SPECJALISTYCZNYM NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 - KATEDRA I ODDZIAŁ KLINICZNY CHORÓB WEWNĘTRZNYCH WZP SUM W BYTOMIU BLOK V, II PIĘTRO

 

KOORDYNATOR PRZEDMIOTU: DR N. MED. E. FATYGA

  • ŻYWIENIE KLINICZNE

D III ROK I STOPNIA ST. S  WYKŁADY ; ĆWICZENIA

WYKŁADY ODBYWAJĄ SIĘ W SALI WYKŁADOWEJ W BUDYNKU WZP SUM W BYTOMIU PRZY UL. PIEKARSKIEJ 18

ĆWICZENIA ODBYWAJĄ SIĘ W SALI DYDAKTYCZNEJ SZPITALA SPECJALISTYCZNEGO NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 – BLOK V, II PIĘTRO

D III ROK I STOPNIA ST. N   WYKŁADY ; ĆWICZENIA

WYKŁADY ODBYWAJĄ SIĘ W SALI DYDAKTYCZNEJ SZPITALA SPECJALISTYCZNEGO NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 – BLOK V, V PIĘTRO

ĆWICZENIA ODBYWAJĄ SIĘ W SALI DYDAKTYCZNEJ SZPITALA SPECJALISTYCZNEGO NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 – BLOK V, II PIĘTRO

 

KOORDYNATOR PRZEDMIOTU: DR N. MED. S. DZIĘGIELEWSKA-GĘSIAK

  • KLINICZNY ZARYS CHORÓB

D I ROK I STOPNIA ST. S    WYKŁADY ; SEMINARIA

WYKŁADY ODBYWAJĄ SIĘ W SALI WYKŁADOWEJ W BUDYNKU WZP SUM W BYTOMIU PRZY UL. PIEKARSKIEJ 18

SEMINARIA  ODBYWAJĄ SIĘ W SALI DYDAKTYCZNEJ SZPITALA SPECJALISTYCZNEGO NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 – BLOK V, II PIĘTRO

D I ROK I STOPNIA ST. N    WYKŁADY ; SEMINARIA

WYKŁADY I SEMINARIA ODBYWAJĄ SIĘ W SALI WYKŁADOWEJ W BUDYNKU WZP SUM W BYTOMIU PRZY UL. PIEKARSKIEJ 18

 

 

SEMESTR LETNI 2016/2017

 

 

 

KOORDYNATOR PRZEDMIOTU: DR N. MED. K. KLAKLA

  •  PROPEDEUTYKA ZDROWIA I CHOROBY

ZP I ROK I STOPNIA ST. S  WYKŁADY ; SEMINARIA; ĆWICZENIA

WSZYSTKIE ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W SZPITALU SPECJALISTYCZNYM NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 - KATEDRA I ODDZIAŁ KLINICZNY CHORÓB WEWNĘTRZNYCH WZP SUM W BYTOMIU BLOK V, II PIĘTRO

ZP II ROK I STOPNIA ST. E-LEARNING (PT-SOB) SPECJALNOŚĆ: ZARZĄDZANIE RYZYKIEM ZDROWOTNYM  WYKŁADY ; ĆWICZENIA ; SEMINARIA

WSZYSTKIE ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W SZPITALU SPECJALISTYCZNYM NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 - KATEDRA I ODDZIAŁ KLINICZNY CHORÓB WEWNĘTRZNYCH WZP SUM W BYTOMIU BLOK V, II PIĘTRO

ZP II ROK I STOPNIA ST. S   WYKŁADY ; ĆWICZENIA ; SEMINARIA

WSZYSTKIE ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W SZPITALU SPECJALISTYCZNYM NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 - KATEDRA I ODDZIAŁ KLINICZNY CHORÓB WEWNĘTRZNYCH WZP SUM W BYTOMIU BLOK V, II PIĘTRO

 

KOOORDYNATOR PRZEDMIOTU: DR N. MED. A. KWIATKOWSKA-PAMUŁA

  •  DIETY NIEKONWENCJONALNE

 D II ROK II STOPNIA ST. S  WYKŁDY SEMINARIA

WSZYSTKIE ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W SZPITALU SPECJALISTYCZNYM NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 - BLOK III, I PIĘTRO

Diety niekonwencjonalne: ocena z przedmiotu obejmuje: obecność na seminariach i wykładach, aktywność na zajęciach oraz przygotowanie prezentacji. 

Prezentacja: samodzielna, każdy student przygotowuje jedną prezentację dotyczącą wybranej diety niekonwencjonalnej , prezentacja może dotyczyć grupy diet lub porównań. Prezentacja powyżej 10 min powinna zawierać: opis diety i podstawowe założenia, pochodzenie diety, sylwetki twórców, okres popularności, tryb zaleceń co do produktów, czasu , obróbki oraz zaleceń dodatkowych. Student powinien przedstawić przykładowe jadłospisy,postarać się obliczyć wartość  energetyczną i porównać do prawidłowej diety , powinien zlokalizować ewentualne zagrożenia długotrwałego stosowania diety oraz wykazać ewentualne niedobory. Należy dokonać bilansu zalet i ewentualnych skutków ubocznych oraz ustosunkować się jako dietetyk do stosowania diety przez pacjenta. Po prezentacji student odpowiada na pytania Asystenta oraz kolegów i  prowadzi dyskusję na temat doświadczeń oraz znajomości diety w grupie zajęciowej. Prezentację należy przekazać prowadzącemu zajęcia . Ocena dotyczy wykonania prezentacji , sposobu prezentowania oraz sposobu prowadzenia dyskusji.

NA WSZYSTKIE ZAJĘCIA STUDENCI SĄ ZOBOWIĄZANI PRZYCHODZIĆ PRZYGOTOWANI. 

 D II ROK II STOPNIA ST. N   WYKŁDY ; SEMINARIA

 WSZYSTKIE ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W BUDYNKU DZIEKANATU WZP SUM W BYTOMIU

Diety niekonwencjonalne: ocena z przedmiotu obejmuje: obecność na seminariach i wykładach, aktywność na zajęciach oraz przygotowanie prezentacji. 

Prezentacja: samodzielna, każdy student przygotowuje jedną prezentację dotyczącą wybranej diety niekonwencjonalnej , prezentacja może dotyczyć grupy diet lub porównań. Prezentacja powyżej 10 min powinna zawierać: opis diety i podstawowe założenia, pochodzenie diety, sylwetki twórców, okres popularności, tryb zaleceń co do produktów, czasu , obróbki oraz zaleceń dodatkowych. Student powinien przedstawić przykładowe jadłospisy,postarać się obliczyć wartość  energetyczną i porównać do prawidłowej diety , powinien zlokalizować ewentualne zagrożenia długotrwałego stosowania diety oraz wykazać ewentualne niedobory. Należy dokonać bilansu zalet i ewentualnych skutków ubocznych oraz ustosunkować się jako dietetyk do stosowania diety przez pacjenta. Po prezentacji student odpowiada na pytania Asystenta oraz kolegów i  prowadzi dyskusję na temat doświadczeń oraz znajomości diety w grupie zajęciowej. Prezentację należy przekazać prowadzącemu zajęcia . Ocena dotyczy wykonania prezentacji , sposobu prezentowania oraz sposobu prowadzenia dyskusji.

NA WSZYSTKIE ZAJĘCIA STUDENCI SĄ ZOBOWIĄZANI PRZYCHODZIĆ PRZYGOTOWANI. 

 

KOOORDYNATOR PRZEDMIOTU: DR N. MED. A. KWIATKOWSKA-PAMUŁA

  •  ŻYWIENIE W SPORCIE I TURYSTYCE

D II ROK II STOPNIA ST. S  WYKŁDY ; SEMINARIA

WSZYSTKIE ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W SZPITALU SPECJALISTYCZNYM NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 - BLOK III, I PIĘTRO

Żywienie w sporcie:

Podręcznikiem wiodącym jest " Żywienie w sporcie" Anity Bean, dodatkowym Żywienie w sporcie: I Celejowej.

Ocena z przedmiotu obejmuje: obecność na seminariach i wykładach, aktywność na zajęciach oraz przygotowanie prezentacji. Zajęcia kończą się egzaminem pisemnym. 

Prezentacja przygotowywana w grupie zgodnie z treścią na zajęć dotyczących grupy sportowej,do pozostałych podtematów przygotowują się wszyscy studenci. Prezentacja powinna obejmować : przedstawienie dyscyplin sportowych z danej grupy sportowej, wykazanie zasad, konkurencji specyfiki sportu, zapotrzebowania energetycznego oraz składników pokarmowych dla okresu treningowego i przygotowania do zawodów, Pokazanie sylwetek sportowców, specyfiki treningów, odmienności żywienia. Prezentacja powinna być obszerna, staranna i wykazywać zaangażowanie studentów. Prezentacja jej sposób prowadzenia oraz dyskusja z prowadzącym zajęcia i resztą grupy podlegają ocenie. Prezentacja powinna zostać przekazana celem oceny prowadzącemu. Temat można podzielić w przygotowującej grupie np. dyscyplinami lub zagadnieniami.

NA WSZYSTKIE ZAJĘCIA STUDENCI SĄ ZOBOWIĄZANI PRZYCHODZIĆ PRZYGOTOWANI. 

D II ROK II STOPNIA ST. N  WYKŁDY ; SEMINARIA

WSZYSTKIE ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W BUDYNKU DZIEKANATU WZP SUM W BYTOMIU

Żywienie w sporcie:

Podręcznikiem wiodącym jest " Żywienie w sporcie" Anity Bean, dodatkowym Żywienie w sporcie: I Celejowej.

Ocena z przedmiotu obejmuje: obecność na seminariach i wykładach, aktywność na zajęciach oraz przygotowanie prezentacji. Zajęcia kończą się egzaminem pisemnym. 

Prezentacja przygotowywana w grupie zgodnie z treścią na zajęć dotyczących grupy sportowej,do pozostałych podtematów przygotowują się wszyscy studenci. Prezentacja powinna obejmować : przedstawienie dyscyplin sportowych z danej grupy sportowej, wykazanie zasad, konkurencji specyfiki sportu, zapotrzebowania energetycznego oraz składników pokarmowych dla okresu treningowego i przygotowania do zawodów, Pokazanie sylwetek sportowców, specyfiki treningów, odmienności żywienia. Prezentacja powinna być obszerna, staranna i wykazywać zaangażowanie studentów. Prezentacja jej sposób prowadzenia oraz dyskusja z prowadzącym zajęcia i resztą grupy podlegają ocenie. Prezentacja powinna zostać przekazana celem oceny prowadzącemu. Temat można podzielić w przygotowującej grupie np. dyscyplinami lub zagadnieniami.

NA WSZYSTKIE ZAJĘCIA STUDENCI SĄ ZOBOWIĄZANI PRZYCHODZIĆ PRZYGOTOWANI. 

 

KOORDYNATOR PRZEDMIOTU: DR N. MED. S. DZIĘGIELEWSKA-GĘSIAK

  •  KLINICZNY ZARYS CHORÓB

D I ROK I STOPNIA ST. S    WYKŁADY ;  SEMINARIA;  ĆWICZENIA

SEMINARIA I ĆWICZENIA ODBYWAJĄ SIĘ W SZPITALU SPECJALISTYCZNYM NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 - KATEDRA I ODDZIAŁ KLINICZNY CHORÓB WEWNĘTRZNYCH WZP SUM W BYTOMIU, BLOK V, II PIĘTRO

NA WSZYSTKIE ZAJĘCIA STUDENCI SĄ ZOBOWIĄZANI PRZYCHODZIĆ PRZYGOTOWANI.

D I ROK I STOPNIA ST. N    WYKŁADY ;  SEMINARIA;  ĆWICZENIA

WSZYSTKIE ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W SZPITALU SPECJALISTYCZNYM NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 - KATEDRA I ODDZIAŁ KLINICZNY CHORÓB WEWNĘTRZNYCH WZP SUM W BYTOMIU, BLOK V, II PIĘTRO

NA WSZYSTKIE ZAJĘCIA STUDENCI SĄ ZOBOWIĄZANI PRZYCHODZIĆ PRZYGOTOWANI.

 

KOORDYNATOR PRZEDMIOTU: DR N. MED. K. WILEMSKA-KUCHARZEWSKA

  • PODSTAWY ŻYWIENIA

D II ROK I STOPNIA ST. S  ĆWICZENIA; SEMINARIA

ZAJĘCIA ODBYWAJĄ SIĘ W SZPITALU SPECJALISTYCZNYM NR 1 W BYTOMIU PRZY UL. ŻEROMSKIEGO 7 - KATEDRA I ODDZIAŁ KLINICZNY CHORÓB WEWNĘTRZNYCH WZP SUM W BYTOMIU, BLOK V, II PIĘTRO

 

Deklaracja Dostępności